ARHIVA BROJEVA

Pravne zanimljivosti - Neobične krađe

Priredio: mr Sretko Janković


Kada se kaže reč “krađa” obično se pomisli na krađu novca, određene vrednije stvari ili neke neodređene stvari. Međutim, predmet krađe ponekad budu sasvim neobične stvari, pa stoga te krađe ne možemo svrstati u one obične. Evo nekoliko primera krađa koje su za predmet imale sasvim neobične stvari, pa čak i biljke i živa bića.

Posle dvogodišnje istrage, policija u gradu Kvod Sitiju, u američkoj državi Ajovi, uspela je da otkrije misteriozni nestanak kuvara iz javnih biblioteka. Naime, utvrđeno je da je kuvare krala 37-godišnja žena, kod koje je prilikom pretresa pronađeno 450 kuvara. Zbog ovih neobičnih krađa osuđena je uslovno na tri godine zatvora.

U ukrajinskom gradu Donjecku lopovi su ukrali najstariji voz u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, isekli ga i prodali kao staro gvožđe. Uz pomoć falsifikovanih dokumenata lopovi su čuvare industrijskog muzeja ubedili da voz, sa lokomotivom iz 1924. godine, treba da bude premešten na drugo mesto. Delovi voza pronađeni su na jednom otpadu u blizini grada.

Međutim, ne kradu se samo vozovi, već i železničke šine. Tako su nepoznati lopovi u glavnom gradu Češke ukrali 300 metara šina za metro u nameri da ih prodaju kao staro gvožđe. Policija je pronašla šine teške 12 tona a smatra se da je krađu izvršila grupa beskućnika.

U nemačkom gradu Triru policija je uhapsila 23-godišnjeg studenta, jer je svoj lap-top uključio u struju na železničkoj stanici i potrošio električnu energiju u vrednosti jednog centa. Student, protiv koga je policija podnela prijavu zbog krađe električne energije, nije sporio da je uključio lap-top u električnu mrežu na železničkoj stanici, a to je uradio zbog toga da bi proverio adresu jednog hotela.

Nepoznati lopov iz nemačkog gradića Metmana, kod Diseldorfa, iz muzeja neandertalske kulture ukrao je dva zuba. Uprava muzeja je saopštila da zubi nemaju nikakvu tržišnu vrednost, da ne znaju šta je bio motiv krađe, te pozvali kradljivca da zube vrati. Muzej se nalazi u blizini jedne pećine na obali reke Neandar, u kojoj je 1856. godine pronađen prvi skelet homo sapiensa neandertalisa. Iz rezervata za gmizavce u australijskom gradu Somersbaju nepoznati lopovi su ukrali četvorogodišnjeg aligatora po imenu “Gosporin Namćor”. Međutim, kada su videli da je aligator velika prznica, odlučili su da ga puste, pa je on pronađen u jednom rukavcu u blizini rezervata. Uprava rezervata je saopštila da je ovo treća krađa ove vrste u poslednje dve godine.

Iako kenguri žive u Australiji, jedan kengur je ukraden je u Poljskoj. Naime, policija pretpostavlja da su lopovi ostali skriveni u zoološkom vrtu do zatvaranja, nakon čega su provalili kavez i odneli kengura, a za kradljivcima se traga.

Evo još jednog neobičnog predmeta krađe, takođe, u Australiji. Naime, četiri mladića iz australijskog grada Rokhemptona ukrali su testise sa jedne skulpture bika, koja se nalazi u tom gradu. Naime, oni su iz zabave sa skulpture odlomili testise, koje je policija pronašla u njihovom automobilu prilikom rutinske kontrole. Sva četvorica su kažnjeni novčanim kaznama od po 300 dolara.

Jedna krađa u Rusiji sasvim slučajno je za “predmet” imala trogodišnju devojčicu. Naime, bračni par iz ruskog gradića Vitebska želeo je da izbegne plaćanje vozne karte za devojčicu, pa su je stavili u kofer. Po dolasku u Moskvu na stanici su otišli da popiju piće, a zbog nedovoljne pažnje lopovi su ukrali kofer sa devojčicom. Kada su otvorili kofer lopovi su devojčicu ostavili na peronu, a kofer odneli. Policija je kasnije pronašla devojčicu kako izgubljeno luta ulicom. Pred božićne i novogodišnje praznike česte su krađe jelki, najčešće u šumama. Međutim, policija u nemačkog gradu Eševegu uhapsila je trojicu lopova koji su ukrali veliku jelku iz jednog kluba. Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je to da su lopovi bili obučeni u kostime Deda Mraza. Po nalogu policije jelku su morali vratiti na mesto odakle su je uzeli, a protiv njih je podneta krivična prijava.

 

 

Pravne zanimljivosti:

Pravne anegdote:

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa