ARHIVA BROJEVA

Američki advokati u anegdotama

Tri odgovora

Koliko je 2+2. Ovo pitanje postavljeno je domaćici, knjigovođi i advokatu. Evo kako su glasili odgovori.
Domaćica - Pitanje nije teško, odgovor je 4.
Knjigovođa - Ja mislim da može biti i 2 i 3 , ipak bih da još jednom proverim sve stavke u mojim papirima.
Advokat, pre nego što je dao odgovor navlači zavese i gasi veliko svetlo, zatim saopštava tiho i značajno - Kažite mi koliko biste želeli da to bude.

 

Ne svira klavir

Učiteljica osnovne škole u Njujorku postavlja pitanje prvacima - “Deco, da vidimo čime se bave vaši roditelji da bi zaradili pare, koje su nam svima potrebne za život. Kaži Bili šta je tvoja mama?.
“Moja mama je doktor”. - “Lepo, Bili, a šta je po zanimanju tvoja mama Linda?”
“Moja mama je učiteljica” - “Dobro Linda, a sad da pitamo Džona šta radi njegov tata?”. - “Moj otac” - “saopštava Džon ponosno - “svira klavir u javnoj kući”.
“U redu” - nastavlja učiteljica pomalo zbunjeno - “a sada ćemo promeniti temu i pričati o drugim stvarima”.
Sutradan učiteljica je pozvonila na vrata kuće Džonovog oca i zatražila objašnjenje povodom tatine profesije. “Gospođo, ne znam ja da sviram klavir, ja sam zapravo advokat, ali kako to da objasnim detetu od sedam godina” - glasio je očev odgovor.

 

“Prevodilac”

Radnja se odvija u saveznoj državi Teksas, krajem devetnaestog veka.
Hose Luis, ozloglašeni desperado iz Meksika, svakodnevno prelazi reku Rio Grande i pljačka banke u Teksasu. Vlasti raspisuju poternicu za banditom sa 10 000. dolara nagrade. Lokalni šerif, Gari Smit daje se u poteru. Posle nekoliko nedelja bezuspešnog traganja, šerif saznaje da se bandit nalazi u jednoj krčmi blizu meksičke granice. Maskiran u seljaka šerif nezapaženo ulazi u krčmu. U pogodnom momentu sledi akcija. Čelo bandita orošeno je znojem, a kako i ne bi, kada mu je na potiljak prislonjen vrh cevi šerifovog kolta.
“Uhapšen si” saopštava šerif banditu,
“kaži gde si sakrio plen od pljački ili povlačim oroz”.
Ali bandit ne govori engleski, a šerif ne zna ni reč španski. Na sreću u salonu se zatekao lokalni advokat, koji govori engleski i španski pa je u prilici da prevede tok dramatičnog dijaloga. Podrhtavajućim glasom bandit se odaje
“Novac sam zakopao pored hrasta iza ove krčme”.
“Šta je rekao?” upita šerif advokata “Propao ti je posao gringo, nemaš ti petlju da povučeš oroz” glasio je prevod advokata.

 

Mora da je advokat

Dvojica neustrašivih momaka Ted i Hari prešli su Atlantski okean u balonu na topli vazduh. Posle 67 časova napornog putovanja Hari se obraća svome saputniku:
“Tedi, bilo bi dobro da se spustimo blizu zemlje i vidimo gde se nalazimo”.
Ted ispušta topli vazduh iz balona i letilica se spušta ispod oblaka.
“Ne mogu da prepoznam teren” kaže Hari
“spusti još malo da pitam nekoga dole”.
Ugledavši jednog prolaznika Hari viče iz balona:
“Gospodine gde se mi nalazimo”?
“Nalazite se u balonu na sto metara visine” začu se glas sa zemlje. Potom se Ted obraća Hariju:
“Ovaj čovek mora da je advokat, dao nam je potpuno tačan i totalno nekoristan odgovor”.

Božiji problem

Gospod bog odluči da jednom za svagda raskrsti s đavolom i da ga pošalje na sud. Kad je to čuo đavo se nasmeja i reče.
“Baš me zanima gde će naći advokata”?

 

Ko je uzeo pare

 

Veštica, pošteni advokat i stari pijanac šetaju zajedno ulicom. Odjednom oni ugledaše novčanicu od 100 dolara na pločniku. Šta mislite ko je uzeo pare? Naravno stari pijanac, jer su veštica i pošteni advokat mitološka bića.

 

Imaju k’o pleve

Rus, Kubanac, Amerikanac i advokat putuju vozom. Rus uzima iz svoje torbe bocu najbolje votke, puni čašu do vrha ispija “na eks” i potom se obraća prisutnima.
“Mi u Rusiji pravimo najbolju votku na svetu, a imamo je toliko da je možemo i bacati”.
Samo što je to rekao, otvara prozor kupea i bocu sa ostatkom “Stoljičnaje” baca kroz prozor. U kupeu su svi impresionirani ovim postupkom.
Tišinu prekida Kubanac - “Mi ma Kubi imamo najbolje cigare na svetu. Ovu “Cohibu” neću popušiti, pitate se zašto. Imamo mi na Kubi toga na tone i zato mogu da uradim isto što i Rus” - reče Kubanac i baci cigaru kroz prozor.
Amerikanac otvori prozor i izbaci advokata iz voza uz komentar -
“Mi ovoga imamo k’o pleve”.

 

Pravedna odšteta

Advokat šeta svog psa u gradskom parku. U jednom trenutku njegov pit bul se otrže sa povodnika i uprkos gazdinim dozivanjima, zamače u sporednu ulicu. Dok je advokat za psom bezuspešno tragao njegov ljubimac se dobro omrsio. Upao je u obližnju kasapnicu zgrabio oveći komad mesa i počastio se njime u parku, a potom se mirno vratio gazdi - pas lakše nađe gospodara nego obratno.
Vlasnik poharane kasapnice susreće na ulici advokata sa svojim psom.
“Kažite mi komšija” - započinje kasapin izdaleka - “ako bi nečiji pas upao u moju kasapnicu i odneo mesa za 10. dolara, šta bi ja trebalo da radim?.”
“Da nađete vlasnika psa i zatražite mu 20. dolara za naknadu štete. Doduše možete ići i na sud gde biste dobili veću odštetu, ali to traje duže, a morate računati i na skupu stručnu pomoć” - zaključuje advokat.
“E pa komšija, prihvatam Vaš savet ne bih da idem na sud. Vi ste mi dužni 20 dolara jer, imam i svedoke koji su bili u kasapnici kad mi je vaš pas zdipio but od 10. dolara.”
“Nema problema” - na to će advokat - “ali nemam pri sebi gotovine (advokati ne nose keš, samo kreditne kartice) pa ću sutra na Vašu adresu sve da Vam pošaljem.”
Sutradan je na adresu kasapina stigla ovakva poruka. “Poštovani gospodine, šaljem Vam broj svog računa na koji treba da mi uplatite iznos od 30. dolara. Ovo stoga jer advokatski savet, koji ste juče dobili vredi 50. dolara, a iznos Vaše odštete je 20 dolara.

 

Pravne zanimljivosti:

Pravne anegdote:

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa