ARHIVA BROJEVA

Izraelske pravne anegdote

Smelost je naročita vrsta mudrosti: mudrost da se čovek boji onog čega treba da se boji, a da se ne boji onog od čega nije neophodno bojati se.

(David Ben Gurion)

 

Tri raskrsnice

Tri raskrsnice označavaju istoriju Izraela. Sve bi se dogodilo drugačije, samo da:

1. Isak nije prognao Ezava, jer onda ne bi bilo nikakvih Arapa.
2. Mojsije nije Jevreje proveo kroz Crveno more, nego, na primer, Egipćane.
3. Englezi nisu bili tako kruti. Kad su već poklonili Jevrejima jednu zemlju, koja nije bila njihova, zašto im nisu dali Švajcarsku?

 

Ako mi pobedimo

Izraelska vlada diskutuje o veoma ozbiljnim ekonomskim teškoćama. Niko ne nalazi rešenje. Zbog toga odlučuju da kao u biblijska vremena sazovu savet staraca. Najstariji Jevreji u Izraelu većaju tri dana, posle toga njihov izvestilac dolazi na sastanak vlade.

"Da li ste našli rešenje, uvaženi starci?", pita predsednik vlade.
"Jesmo, gospodine predsedniče."
"Čujmo vaš savet!"
"Pa, stvar je prilično jednostavna", kaže pogrbljeni starac sa dugačkom sedom bradom. "Predlažem da objavimo rat Americi. Amerikanci će, naravno, vrlo brzo da nas pobede i okupiraju. Posle će finansirati obnovu zemlje i biće nam lepo, kao žiteljima Zapadne Nemačke."

Ministri se zgledaju i klimaju odobravajući, samo ministar vojske negoduje i javlja se za reč vičući:
"Ne može!"
"A zašto, uvaženi kolega?", pita ga predsednik vlade.
"Šta će biti ako mi pobedimo i okupiramo Ameriku?"

 

Nemaju ni brodove

Kon i Blau su regrutovani i upućeni u ratnu mornaricu. Pre toga moraju da se pojave pred komisijom. Jedan oficir pita Kona:

"Da li umete da plivate?"
Umesto odgovora, Kon se obraća Blauu:
"Šta sam ti rekao! Čak ni brodove nemaju!"

 

Milion predsednika

Predsednik nove države Izrael, dr Haim Vajcman, početkom pedesetih godina posećuje Sjedinjene Američke Države. U Vašingtonu ga prima predsednik Hari Truman.

U poverljivom razgovoru Truman se žali kako je teško breme biti predsednik stotinu i osamdeset miliona građana. Vajcman odvraća:

"Nije to ništa. Vidite vi mene! Ja sam predsednik miliona raznih predsednika!"

 

Zašto je emigrirao

Bivši predsednik države Izrael, Ichak Ben Cvi, iselio se iz Rusije u Palestinu još pre Prvog svetskog rata. Upitan zašto je tako rano emigrirao, objasnio je svoju odluku na sledeći način:

"U to vreme u Rusiji su živela dva čoveka kojima nikako nije bilo mesta u istoj zemlji. Prvi je bio car Nikolaj II, strašan antisemita, a drugi sam bio ja. I sad recite i sami, kuda je mogao da se iseli car Nikolaj?"

 

S desna na levo

Francuski političar Mandes-Frans posećuje Izrael, kao predsednik vlade svoje zemlje.

"Hteo bih na samom početku da objasnim nešto da ne bi bilo nikakvih nesporazuma!", objašnjava u razgovoru sa svojim domaćinom Ben Gurionom. "Ja sam na prvom mestu Francuz, zatim sam socijalista, a tek na kraju i Jevrejin."
"Ne mari", odgovara Ben Gurion. "Kod nas se inače čita s desna u levo."

 

U radnom odelu

Ben Gurion treba da drži govor na jednom sindikalnom skupu. Međutim, neposredno pre toga bio je na jednom diplomatskom prijemu, tako da nije stigao da presvuče frak. Zbog toga se okupljenim radnicima prvo obraća sledećim rečima:

"Dragi prijatelji, ja vas molim da mi oprostite što sam kod vas došao u svom radnom odelu."

 

 

Pravne zanimljivosti:

Pravne anegdote:

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa