ARHIVA BROJEVA

Upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole

Milojica Cvijović, advokat

...

Na prvoj sednici prvog redovnog zasedanja u 2013. godini koja je održana 15.03.2013. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole koji je objavljen u "Službenom glasniku RS" broj 25/2013 (u daljem tekstu: Zakon).

Pre usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije ovaj zakon je, zbog oblasti koju reguliše, izazvao interesovanje ne samo stručne već i opšte javnosti. U Skupštini prilikom usvajanja Zakon je izazvao oštre polemike između vladajuće većine i opozicije pa je Skupština prihvatila više amandmana koje je su na tekst Zakona uložili predstavnici opozicije.

Iz praktičnih razloga u ovom tekstu biće prikazan tekst Zakona bez kritičkih stavova i komentara, iako za kritički stav prema odredbama Zakona postoje ozbiljni razlozi. Kritika izostaje pre svega što Zakon u celini ima svoj ograničen rok primene pa je očigledno da on predstavlja neku vrstu lex specialis-a obzirom na predmet regulisanja i ograničen rok primene.

 Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa