ARHIVA BROJEVA

OSNIVANJE, ORGANIZACIJA I RAZVOJ VRHOVNOG SUDA

OSNIVANJE, ORGANIZACIJA I RAZVOJ
VRHOVNOG SUDA

 

Odlukom o "ustroeniju Vrhovnog suda", od 9. septembra 1846. (po starom kalendaru) formiran je Vrhovni sud, kao sud trećeg i poslednjeg stepena: "Točnieg radi nabljudavanja pravde i dosuđivanja pravice ustanovljavamo edan Vrhovnij Sud, kao sud konečnij, trećega i posledneg stepena" (§ 1).

Vrhovni sud se sastojao od Predsedatelja i četiri člana, sa sekretarom i ostalim potrebnim personalom kancelarijskim (§ 2).

Navedene zvaničnike postavljao je Knjaz, na "predstavlenie Popečiteljstva pravosudija". Predsednik i članovi Suda birani su od "ponajotličnih ljudi, koji su časni, nepristrasni, pravdoljubivi i sposobni i koji imaju znanja u delima za koja se određuju, i koji su već služili kod drugih sudova" (§ 3). Ovako postavljena lica, na svoje zvanje – polažu (propisanu) zakletvu (§ 4).

Sud je bio konačan za sve predmete sudske struke (§ 5).

Vrhovni sud razmatrao je predmete kod kojih je prvostepeni i drugostepeni sud već bio izrekao presudu. Posle razmatranja predmeta Vrhovni sud je, prema Ustrojeniju, u slučaju pronađenog nedostatka u postupku, presudu "il s počastnim ili s celim Sudejskim postupanjem uničtožiti i novo postupanje sa zakonu shodnim uputstviem narediti, ili će, ako u postupku nedostatka nenađe, takovu presudu preinačiti ili odobriti" (§ 6).

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa