ARHIVA BROJEVA

ESTETSKA OPERACIJA I ODGOVORNOST LEKARA sa uvidom u praksu nemačkih sudova

prof. dr Jakov Radišić

Medicinska delatnost, po svojoj bitnoj suštini, predstavlja specijalnu vrstu pomoći čoveka čoveku. Ta se pomoć svodi na lečenje ili ublažavanje bolesti, telesnih oštećenja ili patnji. Otuda je i potekao izraz "lekar", koji označava lice što tu delatnost obavlja. Dugo vremena vladalo je shvatanje da je lekar samo sluga i tumač prirode. To shvatanje iskazano je čuvenom izrekom "Lekar leči, a priroda izleči" (Medicus curat, natura sanat). Drugim rečima, kao norma za određivanje cilja lekarske veštine služila je priroda1.

Međutim, tokom vremena došlo je do promene medicine, do širenja područja njene delatnosti. Medicini nije više jedini cilj da održava čovekovu prirodu nego i da menja njene nedostatke. U takve medicinske postupke spadaju i tzv. estetske ili kozmetičke operacije. Njima nije cilj lečenje bolesti nego ispravljanje zdravih, funkcionalno sposobnih delova čovekovog tela. Za takve postupke, koristi se u novije vreme engleska reč Enhancement, koja podrazumeva "sve korektivne zahvate u čovečije telo kojima se ne leči bolest, odnosno koji nisu medicinski indikovani"2.

Svrha kozmetičke operacije jeste da ukloni samo one nedostatke na telu koji narušavaju skladan oblik i proporcije, a gde funkcija nije oštećena. Estetska operacija vrši se isključivo iz estetskih razloga. Njen cilj nije da se dobiju najsavršeniji oblici tela, nego da se uklone oni nedostaci koji izazivaju neprijatan osećaj ružnog ili smešnog i remete psihičku ravnotežu ličnosti3. Za kozmetičku operaciju je, dakle, bitno da ona, ni neposredno ni posredno, ne služi uspostavljanju zdravlja, nego jedinom spoljašnjem izgledu, tj. ulepšavanju. Zbog toga se ona naziva i "operacijom radi lepote" (Schönheitsoperation)4. Tipičan primer takve operacije jeste otklanjanje staračkih bora. Ali, ako je reč o uklanjanju unakaženosti i hrapavosti koje imaju negativan uticaj na psihu konkretnog lica, tada se već zakoračuje u područje terapijskih tretmana5.

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa