ARHIVA BROJEVA

PRAVNO UREĐENJE VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA U REPUBLICI SRBIJI

Goran Petrović,
predavač vazduhoplovnog prava u SMATSA Centru za obuku ANS osoblja
i SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji

 

Kao organizovana ljudska aktivnost, tj. društvena i privredna delatnost, u smislu potrebe prevoza ljudi i roba vazduhoplovom, vazdušni saobraćaj je najmlađa grana saobraćaja. Iako je ova ljudska aktivnost prešla vremenski put od tek nešto više od jednog veka, zahvaljujući konstantnom tehnološkom napretku brzo je našla svoje mesto među drugim granama saobraćaja. Ovakav razvoj vazduhoplovstva uopšte, i vazdušnog saobraćaja, nije mogao ostati pravno neregulisan. S obzirom na prirodu vazdušnog saobraćaja može se reći da je danas najvećim delom međunarodno pravno regulisan. Visoki nivo unifikovanosti međunarodnih vazduhoplovnih propisa pogoduje razvoju vazdušnog saobraćaja na globalnom i nacionalnom nivou.


Vazduhoplovstvo kao aktivnost je u Srbiji vrlo brzo našlo svoje mesto već početkom XX veka. Kao i u većini zemalja, u početku su to bili pionirski poduhvati, a organizovanija upotreba vazduhoplova bila je za potrebe vojske. Uočivši narastajući značaj vazduhoplovstva, 21. Februara 1913. godine objavljen je u Kraljevini Srbiji prvi propis u vezi vazduhoplovstva pod nazivom "Uredbe o saobraćajnim spravama koje se kreću po vazduhu"1. Srbija učestvuje na prvim međunarodnim vazduhoplovnim konferencijama i postaje potpisnik konvencija koje prve nastaju2.


Kao što je prethodno napomenuto, vazdušni saobraćaj je najvećim delom regulisan međunarodnim odredbama vazduhoplovnog prava jer se zbog svoje prirode nacionalni nivoi regulisanja nisu se pokazali adekvatnim. Republika Srbija u okviru svog zakonodavstva ima zakone koji regulišu odnose u vazdušnom saobraćaju, bilo da su to odnosi javnog vazduhoplovnog prava ili odnosi privatno-pravnog karaktera a u vezi sa vazdušnim saobraćajem. Ovi zakoni proizilaze iz odredaba međunarodnih konvencija iz oblasti civilnog vazduhoplovstva čiji je potpisnik Republika Srbija, bilo direktno ili pravni sukcesor. Neke od najvažnijih konvencija su:

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa