ARHIVA BROJEVA

Naknada štete - suđenje u Srbiji pre Građanskog zakonika

ISTRAGA, DOKAZI, PRESUĐENJA
1808 – 1843.

Građanski Zakonik za Kneževinu ("Kneževstvo") Srbiju - donet je 1844. godine i to je ujedno - prvi (materijalno i formalno) pisani zakon koji reguliše odnose u građanskoj oblasti.

No, to svakako ne znači da do tada, na ovim prostorima, nije bilo imovinskih, porodičnih, naslednih i drugih odnosa i (posebno) sukoba i razmirica, koje je trebalo rešiti. To takođe ne znači ni da su ovi sporovi rešavani isključivo primenom "tuđih propisa" (obzirom na viševekovnu okupaciju od strane Turske).

Ovo se posebno odnosi na period s’početka devetnaestog veka, period promena na svetskom nivou (opadanja moći nekada moćnih imperija i uzdizanja novih, možda još moćnijih imperija, vreme nestabilnosti i novih geostrateških interesa i uticaja), a sledstveno tome i vreme "buđenja" nacionalne svesti. To je vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, dobijanja autonomije unutar Otomanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije (dakle – nekih četrdesetak godina - od 1804. do 1844. godine).

U to doba (obzirom da "nema zakona") – sudilo se "po zdravom razumu, po Pravdi i po savesti", a kao ilustraciju, u nastavku dajemo neke od presuda iz Protokola Šabačkog Magistrata – 1808 – 1812 i Arhiva Požarevačkog Magistrata 1827 – 1843 (Iz knjige – Radivoja K. Novakovića, advokata - ŠTETA I NJENA NAKNADA po Marselu Planiolu i ostalim piscima – sa predgovorom g. Drag. Aranđelovića, profesora univerziteta – deo II – Suđenje u Srbiji o naknadi štete pre Građanskog zakonika), smatrajući da bez obzira što "iza sebe" nemaju zakon (ili Zakonik) – savim korektno zadovoljavaju zahteve pravednosti jedne presude (opis događaja, dokaze, presudu, razlog uvažavanja baš tih dokaza itd), ali i više od toga. 

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa