ARHIVA BROJEVA

HOLOKAUST - NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN

Edit Der Šeregelj,
Univerzitet “Union - Nikola Tesla”
Fakultet za poslovne studije i pravo

Holokaust u svom etimološkom značenju (od grčkog olokaustos) podrazumeva žrtvu paljenicu bogovima ili dušama pokojnika kod starih Grka i Rimljana - a u Drugom svetskom ratu pogrom Jevreja koje je Adolf Hitler smatrao najvećim neprijateljem čistoti "arijevske" rase.

Umesto ovog izraza u literaturi srećemo prikladniji izraz za stradanje Jevreja, a to je Šoa koja potiče od biblijske reči koja označava katastrofu, veliku nesreću, stradanje. Ovaj termin je mnogo prikladniji za sudbinu Jevreja u Drugom svetskom ratu jer niti su Nemci Jevreje uništavali putem svoje dobro razrađene industrijske mašinerije radi žrtvovanja bogovima ili dušama umrlih, niti su to Jevreji želeli da budu.

Ipak, koji god termin upotrebili za najmonstruozniji zločin ne samo XX veka već uopšte u ljudskoj istoriji prema nedužnim pripadnicima jednog naroda čiji je pogrom izvršen samo zbog toga što su rođeni, ostaje nesporna činjenica da je pogrom Jevreja bio sastavni deo ideologije i politike Adolfa Hitlera kao vođe nacističke Nemačke koja se zvala "konačno rešenje evropskog Jevrejskog pitanja". Ova ideologija datira još iz prvih pisanih političkih izjava budućeg lidera Trećeg rajha koji je zagovarao "racionalni sistematski antisemitizam" koji za cilj ima eliminaciju svih Jevreja, a koje bi trebala da sprovede nemačka država.1

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa