ARHIVA BROJEVA

RASTEREĆENJE PRIVREDNIH SUBJEKATA I PODSTICANJE ZAPOŠLJAVANJA I PREDUZETNIŠTVA

U okviru aktivnosti na sprovođenju mera ekonomske reforme, u skladu sa ekonomskom i socijalnom politikom Vlade, predloženo je, između ostalih, i donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Narodna skupština je usvojila predložene izmene i dopune i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje – objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 113/2017 od 14. decembra 2017. godine (stupanje na snagu – 1. januara 2018. godine)

Razlozi za donošenje ovog zakona (po rečima predlagača Zakona o izmenama i dopunama Zakona) sadržani su u potrebi da se, u cilju obezbeđivanja uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvore okolnosti za priliv investicija, zapošljavanje i privredni rast i omoguće povoljniji uslovi privređivanja rasterećenjem privrednih subjekata.

S tim u vezi, predloženo je produženje postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica, koje ističu 31. decembra 2017. godine, kao i nova olakšica prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobođenje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (kao i poreza) na zarade u prvim godinama poslovanja (u godini osnivanja i u narednoj godini).

 

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa